Thema UAVgc
De UAV-GC 2025 is vanaf 14 januari 2025 beschikbaar. De Model Basisovereenkomst, de UAV-GC en de Toelichting zijn aangepast op de veranderende omstandigheden in de bouwsector. De opmerkingen, de vragen en de feedback van de afgelopen jaren zijn meegenomen in deze nieuwe versie. Om je te helpen met in gebruik nemen van de 2025-versie staan hier de belangrijkste wijzigingen. Deze nieuwe versie van de contractvoorwaarden is aangepast op gebieden als risicoverdeling, aansprakelijkheid en samenwerking.
Download belangrijkste wijzigingen
Het overzicht van de tien belangrijkste wijzigingen kan je ook downloaden voor eigen gebruik. Om je wegwijs te maken in de UAV-GC 2025 organiseert CROW vanaf januari tot en met maart verdiepingsbijeenkomsten. Je wordt daarin meegenomen in de belangrijkste wijzigingen en gaat aan de slag met praktische voorbeelden.
De tien belangrijkste wijzigingen in de UAV-GC 2025 ten opzichte van de UAV-GC 2005.
De belangrijkste wijzigingen
Verplichting van Partijen tot proactief gedrag en interactie (§ 2a UAV-GC 2025)
Paragraaf 2a is nieuw toegevoegd aan de 2025-versie. Beide Partijen worden hierin opgedragen om het gesprek met elkaar te blijven voeren. Opdrachtgever en Opdrachtnemer kunnen elkaar hierdoor beter begrijpen en communiceren tijdig met elkaar. In de paragraaf staat wat zij moeten doen en niet hoe zij dat moeten aanpakken.
Wijzigingen opgedragen door de Opdrachtgever (§ 14 UAV-GC 2025)
Opsomming in lid 1: de opsomming van § 14 lid 1 heeft een logischer volgorde gekregen en daarbij is de ‘Aanbieding’ benoemd. De Aanbieding wordt dan toegevoegd als contractdocument waarbij de Opdrachtgever mag opdragen een Wijziging aan te brengen. Regeling patstelling: de regeling van § 14 lid 3 UAV-GC 2005 is verplaatst naar § 15 lid 6 UAV-GC 2025. De formulering van deze regeling is aangepast en aangevuld, bijvoorbeeld met nadrukkelijke verwijzingen naar paragraaf 14.
De Opdrachtnemer kan bij een Wijziging van de Overeenkomst, nog voordat Partijen het eens zijn over de gevolgen, alvast starten met de uitvoering daarvan. Dat kan alleen als er vertrouwen is dat de overeenstemming binnen afzienbare termijn wordt bereikt. Dit moet schriftelijk worden bevestigd door de Opdrachtnemer. Deze kan hier ook voorwaarden aan verbinden.
Wijzigingen op initiatief van de Opdrachtnemer (§ 15 UAV-GC 2025)
De essentie van § 15 van de UAV-GC 2025 is ongewijzigd t.o.v. de 2005 versie. De formulering is wel aangepast in de UAV-GC 2025 omdat de Opdrachtnemer is gebonden aan de Overeenkomst: “De Opdrachtnemer mag niet wijzigen tenzij…”.
Aansprakelijkheid vóór en na de oplevering (§ 28a en § 28b UAV-GC 2025)
Er is een nieuw stelsel aan bepalingen met betrekking tot aansprakelijkheid. Er wordt in de nieuwe bepalingen onderscheid gemaakt tussen aansprakelijkheid vóór en na de oplevering. Daar is een opsomming aan gekoppeld die onderscheid maakt in diverse soorten schades (denk aan directe en indirecte schade) en de hoogte van de aansprakelijkheid. De eerste twee jaren na oplevering is de hoogte van de maximale aansprakelijkheid (die bestaat uit schade en herstelkosten) aangepast. De termijnen van vijf en tien jaren zijn niet gewijzigd.
Intellectueel eigendom en Uitvindingen van de Opdrachtnemer (§ 40 en § 40a UAV-GC 2025)
Aan de algemene bepalingen rondom auteursrecht, modelrecht en bedrijfsgeheimen zijn de paragrafen 40a en 40b toegevoegd. Opdrachtnemers worden aangemoedigd om in een zo vroeg mogelijk stadium over Uitvindingen in het werk te communiceren, zodat ze hier afspraken over kunnen maken.
- § 40a gaat over Uitvindingen van de Opdrachtnemer.
- § 40b gaat over Uitvindingen die worden gedaan door de Opdrachtnemer, de Opdrachtgever of door beide Partijen gezamenlijk tijdens de uitvoering van de Overeenkomst.
Geschiloplossing (§ 47 UAV-GC 2025)
In paragraaf 47 staat beschreven op welke manieren geschillen kunnen worden opgelost. Dat hoeft niet altijd door een derde partij. Naast arbitrage kunnen nu ook andere methoden worden gebruikt, zoals bouwbemiddeling, mediation, de bindende adviesprocedure en de Fast Track Bindend Advies procedures van de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen. Deze keuze maken de Partijen in artikel 18 van de MBO.
Ontwerpwerkzaamheden per onderdeel vastleggen (artikel 5 MBO)
In artikel 5 van het Model Basisovereenkomst (MBO) staan de keuzeclausules waarmee de Partijen hun bijdrage aan het ontwerpproces kunnen vastleggen. In de nieuwe versie is het mogelijk om de bijdrage per onderdeel van de opdracht vast te leggen. Bijvoorbeeld wanneer de Vraagspecificatie is uitgewerkt tot het niveau van deels een programma van eisen, deels een voorlopig ontwerp en/of deels een definitief ontwerp.
Implementatie Wkb (artikel 13 MBO)
Tijdens de Ontwerp- en Uitvoeringswerkzaamheden kunnen zich feiten voordoen die na de feitelijke datum van oplevering resulteren in een gebrek in het Werk en eventuele schade. Of de aansprakelijkheid van de Opdrachtnemer dan kan worden gevestigd hangt onder andere af van de keuze die is gemaakt in artikel 13 van de MBO. (Professionele) Partijen kunnen kiezen tussen een optie in lijn met de regeling zoals deze was opgenomen in § 28 UAV-GC 2005 (tevens in afwijking van lid 4 van artikel 7:758 BW) of kiezen voor de optie die in die zin niet afwijkt van het huidige BW. De reden van deze aanpassing is de Wet kwaliteitsborging (Wkb) die op 1 januari 2024 in werking is getreden.
Informatie van de Opdrachtgever (artikel 7 MBO en § 3 UAV-GC 2025)
Als er een verschil is tussen de interpretatie van de Opdrachtnemer ten opzichte van de feitelijke situatie kan dat discussie opleveren. Bijvoorbeeld rondom bodemaspecten. Paragraaf 13 Bodemaspecten uit de UAV-GC 2005 is vervallen. De bodemaspecten zijn onderdeel geworden van de algemene bepalingen met betrekking tot informatie van de Opdrachtgever. Dit is onderdeel van artikel 7 van de MBO en paragraaf 3 van de UAV-GC 2025.
In de afstemmingsverplichting van § 4 lid 4 staat dat de Opdrachtnemer moet afstemmen op de bestaande toestand. Het kan zo zijn dat de Opdrachtnemer daarbij niet kan voortbouwen op informatie van de Opdrachtgever, bijvoorbeeld omdat deze informatie ontbreekt. De Opdrachtnemer moet dan zelf een inschatting maken van de bestaande toestand. Als dan de werkelijke toestand afwijkt van de toestand die de Opdrachtnemer verwacht aan te treffen is in beginsel de Opdrachtnemer verantwoordelijk. Als echter de Opdrachtnemer kan aantonen dat de toestand, zoals hij die verwacht aan te treffen, dezelfde is als die een zorgvuldig Opdrachtnemer redelijkerwijs had mogen verwachten, dan verschuift de verantwoordelijkheid naar de Opdrachtgever.
Totstandkoming van de Overeenkomst (artikel 19 MBO)
Hoe en op welk moment de Overeenkomst tot stand komt tussen de Partijen staat in artikel 19 van de MBO. Partijen kunnen kiezen uit de volgende twee manieren:
- met de verzending van de ondertekende schriftelijke mededeling van opdrachtverlening door de Opdrachtgever, of
- met de schriftelijke ondertekening van de ingevulde MBO door beide Partijen.
Disclaimer
In dit overzicht staan een aantal belangrijke wijzigingen van de UAV-GC 2025 ten opzichte van de UAV-GC 2005. Deze teksten zijn niet leidend voor de toepassing van de UAV-GC 2025 en de Model Basisovereenkomst. Hiervoor verwijzen we naar deze producten zelf.
Op de hoogte blijven
Via crow.nl, ons LinkedIn-account en de 6-wekelijkse nieuwsbrief Aanbesteden en Contracteren ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van aanbesteden en contracteren. Ontvang je de nieuwsbrief nog niet, meld je dan kosteloos aan.
Meer informatie
Delen via