Redactie
Met de vraag “Waarom een SAMP” begint Marika Kerstens, Assetmanager watersysteem bij de Hoogheemraadschap van Rijnland, haar verhaal over het strategisch assetmanagement plan voor Rijnland.

“Binnen de organisatie moet je draagvlak creëren voor het SAMP”, vertelt Marika Kerstens. De doelen werden doorvertaald in de assetgroep en verbonden met ambities en KPI assets. Er was een drijfveer vanuit de ISO 55000 om een SAMP te maken.
In het SAMP staan o.a. beheerprincipes, de line of sight, bedrijfswaarden, de strategie per assetgroep, beleidskaders, wet- en regelgeving en de randvoorwaarden. De strategie is vertaald per assetgroep in ambitie, strategie en KPI’s en je kan voorbeelden uit de praktijk vinden.
Een grote deel van de inhoud van het SAMP is geholpen door te kijken naar SAMP’s van andere waterschappen en organisaties.
De leesbaarheid van plaatjes, goede teksten en samenhang waren belangrijk, daarom haalde Rijnland een coach erbij die het schrijven kon begeleiden. De vaststelling heeft iets langer geduurd, maar werd vervolgens door het MT omarmd.
Sinds november 2021 is het SAMP beschikbaar en sinds januari 2022 bestaat de mogelijkheid om interne opleidingen te volgen om het verhaal uit het SAMP onder de knie te krijgen. Het SAMP werd verder uitgerold via het intranet, een folder en via een film. Door de ontwikkelagenda 2022 kreeg het SAMP een boost en Rijnland gaat nu naar een update in 2024 toe. Hierbij willen zij meer draagvlak in de organisatie creëren en KPI’s, rollen en taken duidelijker neerzetten.
Als tip geeft Marika afsluitend nog mee om het vooral zelf te doen, vooral de ISO check. “Geef aandacht aan leesbaarheid en hanteerbaarheid, opdrachtgeverschap en projectmatige aanpak”, benadrukt Marika.
Benieuwd naar het SAMP van Rijnland? Kijk dan hier!
Delen via