Thema Assetmanagement
Thema Wegontwerp en weginrichting
Redactie
Zelfbedachte verkeersborden komen steeds vaker voor. Verschillende media doken op het verhaal en kwam uit bij CROW'er John Boender.
Dagblad de Telegraaf dook op de materie en zag dat dit soort fantasieborden steeds vaker voorkomen.
Zijn hier Pokémon?
“Ik snap dat gemeenten en instanties zelfontworpen borden gebruiken om ongewenst gedrag aan te pakken of verkeersdeelnemers te waarschuwen voor gevaar. Maar ik hoop wel dat het publiek het verschil ziet tussen fantasieborden en de circa 135 officiële borden die onder het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) staan vermeld”, zo zegt John Boender van CROW tegen de Telegraaf over het onderwerp.
Het interview met John Boender in de krant was voor radio-DJ Domien Verschuuren van 3FM aanleiding om de verkeerskundige van CROW ook in de uitzending te hebben om verdere toelichting te geven.
“Het is heel goed dat er gewaarschuwd wordt voor mogelijk gevaar,” zo vertelt John Boender in de uitzending over het bord voor overstekende obers. Als zij de straat oversteken is het voor zowel het bedienend personeel als fietsers op dezelfde weg, gevaarlijk. Dat er op deze manier een waarschuwing wordt gegeven is dan goed, al moet het wel duidelijk zijn waarvoor gewaarschuwd wordt.
“Denk aan het Pokémonbord dat twee jaar geleden is verschenen tijdens de rage. Daarop staan twee mensen met een mobiel in de hand en een Pokémonlogo. De vraag is alleen, waar waarschuw je voor? Waarschuw je de Pokémonzoekers dat daar Pokémon te vinden zijn, of anderen dat daar mensen rondlopen die niet opletten?”
Bordeninflatie
Het is overigens niet verboden om dergelijke borden te plaatsen. Toestemming van de wegbeheerder is echter wel een vereiste. Bij deze zelfbedachte waarschuwingsborden wordt echter niet gehandhaafd door de politie, zo legt John Boender uit. Daarnaast is het niet de bedoeling dat er een inflatie aan verkeersborden komt. “We moeten voorkomen dat er zoveel zelfbedachte borden komen dat men de belangrijke borden mist. Dat je op een weg waar twintig borden door elkaar staan moet zoeken naar het belangrijkste bord.”
John Boender is daarom voorstander om vooral voor bestaande borden te kiezen. Voor de bijzondere waarschuwingen zit in het officiële verkeersbordenpakket ook een oplossing. “We hebben een bord dat in zijn algemeen voor gevaar waarschuwt: een driehoekig bord met een uitroepteken. Op een onderbord kan vervolgens meer informatie geplakt worden, dan is men ook gewaarschuwd.”
Mooie ontwikkeling
In de Telegraaf noemen Rob Stomphorst (VVN), Annelies Tichelaar (ANWB) en Miakra Webb (HR Groep) de zelfbedachte borden een leuke ontwikkeling.
Stomphorst legt uit dat het laat zien hoe groot de betrokkenheid van gemeenten, scholen en buurten is om het veiliger te maken.
Bij de ANWB juichen ze het ook toe, al houdt Tichelaar ook een slag onder de arm. “Gemeenten moeten - in het toestaan van het plaatsen van dit type verkeersborden- er wel op toe zien dat het niet uit de hand loopt. Er moet alleen gewaarschuwd worden als het er ook echt toe doet. Het moet geen woud van borden worden in de straat.”
EditieNL besloot ook aandacht te schenken aan het onderwerp, en kwam daarvoor weer bij John Boender. Het item is hier terug te zien.
Delen via