Sla navigatie over
afbeelding

Afstudeeronderzoek naar Verificatie- en Validatieproblemen in de gww-sector

26 mei 2016

Thema Datagedreven assetmanagement

Thema Samenwerken in projecten

Afstudeerder Sander Schipper vertelt over zijn onderzoek naar verificatie- en validatieproblemen in de gww-sector.

verificatie en validatieVanuit mijn opleiding Civil Engineering & Management  aan de Universiteit Twente heb ik voor mijn afstuderen in opdracht van CROW onderzoek gedaan naar verificatie- en validatieproblemen in de gww-sector. Verificatie en validatie staan bij veel projecten bekend als lastige onderwerpen. Er ontstaan vaak discussies tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer over het verifiëren en valideren en het lijkt vooral een papieren exercitie te zijn.
 

Verificatie of validatie?

Niet iedereen is bekend met het verschil tussen verificatie en validatie.  Verificatie is de bevestiging dat het juist is gemaakt, oftewel dat het voldoet aan de eisen. Validatie is de bevestiging dat het juiste is gemaakt, oftewel dat het voldoet aan de behoeftes van de klant en andere stakeholders.

In mijn onderzoek heb ik 5 publieke projecten bekeken. Deze waren allemaal gecontracteerd op basis van de UAV-GC 2005. De projecten varieerden in omvang en opdrachtgever, zowel een waterschap en een provincie als nationale opdrachtgevers waren vertegenwoordigd om een volledig beeld van de civiele sector te krijgen. Binnen deze projecten ben ik op zoek gegaan naar de meest voorkomende en meest ernstige problemen. Dit waren:
 
  1. - een verschil in interpretatie van de hiërarchie in eisen tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer
  2. - de opdrachtgever verifieert haar referentieontwerp niet
  3. - verificatie is niet goed geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden van de opdrachtnemer

Verschil in interpretatie en tegenstrijdigheden: de gevolgen

Het gevolg van deze problemen is dat er onduidelijkheid bestaat of de opdrachtnemer kan volstaan met alleen het verifiëren van onderliggende eisen, of dat hij ook verantwoordelijk is voor het volledig afdekken van de bovenliggende, abstractere eis. Verder zorgen tegenstrijdigheden tussen de eisen van de opdrachtgever en zijn referentieontwerp voor verwarring bij de opdrachtnemer. In geval van tegenstrijdigheid verklaart de opdrachtgever het referentieontwerp vaak leidend boven de eisen. Hierdoor worden de eisen (en dus de verificatie) minder belangrijk voor de opdrachtnemer. In enkele projecten heeft de opdrachtnemer in het verificatierapport aangegeven dat aan een bepaalde eis was voldaan, maar blijkt dat in de praktijk toch anders te liggen.

Duidelijkheid en focus over te verifiëren eisen

Om de verificatie- en validatiepraktijk te kunnen verbeteren, is het belangrijk dat de opdrachtgever in het contract al duidelijk maakt welke abstracte eisen geverifieerd kunnen worden op basis van onderliggende eisen en voor welke abstracte eisen dat niet voldoende is. Ook helpt het wanneer opdrachtgever en opdrachtnemer hun focus in het verifiëren op de belangrijke of risicovolle eisen leggen. Wanneer de opdrachtgever dit al laat zien in zijn referentieontwerp, snapt de opdrachtnemer beter wat er van hem verwacht wordt en kan er efficiënter geverifieerd worden.

Paper

Over dit afstudeeronderzoek heb ik een paper geschreven: 'Diagnosing verification and validation problems in public civil engineering projects'. Mocht u dit paper willen lezen dan kunt u mij hiervoor benaderen per mail (sander.m.schipper@gmail.com) of op LinkedIn. Ik deel het graag met u.
 
Sander Schipper


Verificatie en Validatie bij UAVgc komt ook aan bod in de Summer School - Leergang Modern Contractmanagement. Lees meer over deze 10-daagse cursus. 

Delen via