Sla navigatie over

CROW is gesloten van maandag 23 december t/m vrijdag 3 januari. Klik hier voor meer info

afbeelding

Assetmanagement: dat doen we toch al jaren!

16 december 2018

Thema Beheersystematiek

Thema Datagedreven assetmanagement

Op verschillende plekken hoor ik de uitspraak: ‘Assetmanagement, dat doen we toch al jaren’. En daar is niets aan gelogen!

Natuurlijk zijn we elke dag bezig met het beheer en onderhoud van onze openbare ruimte, maar kunnen we er samen niet meer uithalen? Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte staat steeds vaker in de schijnwerpers. Wat ik zie is dat (bedrijfs)waarden vanuit het coalitieprogramma moeten worden verwerkt in de openbare ruimte. Hierdoor word je als beheerder steeds meer gevraagd om aan de voorkant te denken over projecten die te maken hebben met de openbare ruimte. Wat kan assetmanagement dan voor je betekenen?

Het komt er misschien wel op neer dat we nog meer uit onze overvolle openbare ruimte willen halen. Als we dat willen, zullen we nog meer samen moeten werken met onze collega’s van andere disciplines en met andere stakeholders in de openbare ruimte, zoals netwerkbedrijven op het gebied van water en energie. Op welke projecten gaan we ons budget nu inzetten!
Afwegingen maken we nu nog steeds in ons hoofd, maar hoe maken we deze voor alle collega’s zichtbaar?

Gedachtegoed assetmanagement

Met assetmanagement kijk je verder en breder naar de openbare ruimte. Eigenlijk is assetmanagement niet meer dan keuzes maken! Met assetmanagement willen we onze euro's inzetten in die kapitaalgoederen waarmee je de grootst mogelijke waarde creëert. Niet zo moeilijk zou je denken! Om dit te bereiken en meer inzicht te krijgen in het proces is door CROW het iAMPro Assetmanagement Model ontwikkeld.

Het iAMPro Assetmanagement Model

Belangrijk bij het gedachtegoed van assetmanagement zijn de zes processtappen, die je telkens doorloopt om het maximale uit je kapitaalgoederen te halen. Waar begin je? Welke documenten heb je nodig? Met welke collega’s moet je praten? Wanneer betrek je de belanghebbenden? Welke instrumenten hebben we nodig? Is er voldoende kennis in onze organisatie? Het iAMPro Assetmanagement Model. Het model is een eenvoudige vertaling van de theoretische en abstracte ISO 55000 norm naar de Nederlandse praktijk en dus bruikbaar voor ons. Door gebruik te maken van het model bereidt je de organisatie als het ware voor op de ISO 55000 norm.
iAMPro






















Het model bestaat uit een zestal processtappen en in het hart van het model bevindt zich het onderdeel Mens & Organisatie. Je zult misschien denken: ‘Wat een mooi plaatje, maar wat kan ik er nu mee? Hoe geeft het antwoord op mijn vragen?’ Nou ik zal proberen dit eenvoudig uit te leggen. Voor de start van bijvoorbeeld een reconstructie project in de openbare ruimte is het van belang om na te denken over bijvoorbeeld de (bedrijfs)waarden uit het coalitieprogramma en hoe je deze, vaak strategische waarden, handen en voeten geeft in het project? Met andere woorden, hoe vertaal je ze naar de praktijk?

Het model geeft je in de eerste processtap ‘Beleid en Strategie’ hulpmiddelen en tools om dit vorm te geven. Hierbij kun je denken aan het opstellen van een Strategisch Assetmanagement Plan (SAMP) met daarin onder andere de onderdelen contextanalyse, stakeholderanalyse, krachtenveldanalyse, SWOT-analyse. Al deze instrumenten en tools kunnen je helpen om de (bedrijfs)waarden een plek te geven in het project en daarmee de waarde van de euro die je investeert te maximaliseren. Hiermee vertaal je ze naar de praktijk. Het model geeft, met behulp van de andere processtappen, verder richting aan assetmanagement, zoals het inschatten van risico’s in de stap ‘Plannen en Voorbereiden’. Eigenlijk zijn alle werkzaamheden die je al uitvoert verwerkt in het model en is het model aangevuld met allerlei andere werkzaamheden die misschien nog niet op je netvlies stonden. Daarbij worden door CROW voor de verschillende processtappen producten ontwikkeld die je kunnen helpen bij het gebruiken van assetmanagement in je organisatie. Bijvoorbeeld de waardemonitor en de nieuwe beheersystematiek gebaseerd op het gedachtegoed van assetmanagement, beide terug te vinden in de kennismodule assetmanagement.

Waar ligt voor jou de uitdaging?

Het iAMPro Assetmanagement Model kan je dus helpen om inzichtelijk te krijgen welke stappen je het beste kunt nemen om het assetmanagement proces en dus het beheer proces optimaal in te richten. Je kunt daarbij klein beginnen bij elke processtap, zolang je maar in de gaten houdt welke stap ervoor en erna zit. Na verloop van tijd heb je alle stappen doorlopen. Je kunt het model daarnaast gebruiken als inventarisatie instrument, welke zaken heb je al geregeld en welke nog niet. Eigenlijk een soort checklist!

Een grote groep overheden zijn een aantal jaren geleden gestart met de eerste stappen op het gebied van assetmanagement. Zij hebben de voordelen ontdekt en hebben nu profijt van het gebruik van assetmanagement in hun organisatie. Welke stap ga jij als eerste zetten? Er worden al veel praktijkvoorbeelden gedeeld met betrekking tot de verschillende processtappen van het iAMPro Assetmanagement Model, deze kun je terug vinden in de kenniscommunity iAMPro. Naast praktijkvoorbeelden vindt je hier eveneens een community waar je al je vragen op het gebied van assetmanagement kwijt kunt.

Patrick Gooren
Kenniswerker Assetmanagement
CROW

InfraTech 2019

Op woensdag 16 januari geven Patrick Gooren en Ceciel van Iperen een insiperende kennissessie "Assetmanagement praktisch toepassen doen je samen" tijdens InfraTech. De sessie is gratis toegangkelijk en aanmelden voor deze sessie en voor InfraTech 2019 kan hier. Bekijk ook de rest van het programma en wellicht ontmoeten wij elkaar tussen15 ten 18 januari 2019?

Delen via