Sla navigatie over

Hoe zit het nu eigenlijk met geleiderail in RAW?

17 oktober 2017

Thema UAV en RAW

Opdrachtgevers horen van leveranciers dat de zo vertrouwde geleiderail niet meer mag worden voorgeschreven. Klopt dat?

Afgelopen jaar zijn er aan onze helpdesk vragen gesteld over de toepassing van de Nederlandse geleiderail. Opdrachtgevers horen van leveranciers van bermbeveiligingsconstructies dat deze zo vertrouwde geleiderail niet meer mag worden voorgeschreven. Klopt dat?

Inderdaad hebben die leveranciers een punt. In de beginjaren negentig is een start gemaakt met het opstellen van geharmoniseerde Europese normen voor deze constructies (de EN 1317 serie). Uiteindelijk doel daarvan is altijd geweest om vrije handel tussen de lidstaten mogelijk te maken. Dit hele proces duurde langer dan verwacht maar is inmiddels grotendeels afgerond: sinds een aantal jaren mag geleiderail alleen met een CE-markering in de handel worden gebracht, in 2015 heeft NEN de normen voor de Nederlandse geleiderail (NEN 5190 en 5191) ingetrokken. Geleiderail is daarmee een van de vele producten die voortaan moeten worden voorzien van een CE-markering.

Wat betekent dit nu in de praktijk?

Producenten en leveranciers van afschermende constructies in de Europese unie moeten hun producten testen en beschrijven zoals vastgelegd in EN 1317 en voorzien van een CE-markering. Daarbij beschrijft EN 1317 de constructies niet meer in detail maar maakt gebruik van prestatieklassen. De prestatieklassen zijn een maat voor de belasting die de constructie kan opvangen (voertuigkerende werking). Voor meer informatie wordt verwezen naar de normen zelf en naar het CROW Handboek Veilige inrichting van bermen.

In contracten is het voorschrijven van een specifieke geleiderail zoals de Nederlandse in beginsel niet meer toegestaan. Doe je dit wel dan kan dit leiden tot een handelsbelemmering. Voor nieuw te plaatsen constructies is het advies dan ook om die te beschrijven conform de CE-markering met prestatieklassen, eventueel met aanduiding van het soort materiaal bijv. hout vanwege de landschappelijke inpassing. Dit moet met eigen tekst, de huidige RAW-teksten voorzien daar niet in. Voor herstel en reparatie van de bestaande geleiderail kunnen de huidige RAW-teksten nog worden gebruikt.

Tot slot

De markt moet leren omgaan met de nieuwe situatie. Testen die nodig zijn voor een CE-markering zijn kostbaar en niet alle constructies zijn op dit moment al getest. Bovendien zijn er geen regels voor "CE-gemarkeerde aansluitingen" tussen twee verschillende producten die beide wel de verlangde voortuigkerende werking bezitten (denk aan aansluitingen op bestaande constructies). Producenten, leveranciers en de leden van de normcommissie moeten dus nog wat werk verzetten.

Verreweg de grootste toepasser van dit soort constructies, Rijkswaterstaat, maakt tegenwoordig gebruik van eigen contractvormen. Een analyse van 2700 op basis van de Standaard 2010 openbaar aanbestede RAW-bestekken leverde een aandeel van 0,0% geleiderailposten op.Ook CROW beraadt zich nog hoe ze met de nieuwe situatie moet omgaan: nieuwe, op EN 1317 gebaseerde standaardteksten maken onder de UAV (dus RAW) of onder de UAVgc? Of misschien wel geen standaardteksten meer opnemen.

Emile Hensen (CROW)

Delen via