Thema Datagedreven assetmanagement
Met data kan je momenteel meer dan ooit. En er is meer data beschikbaar dan we ooit durfden te dromen. Door die data op de juiste manier te gebruiken en beschikbaar te maken doen we onszelf een groot plezier.
CROW werkt op allerlei fronten aan het meer data-centrisch maken van onze sector. Dat betekent dat we de sector helpen in het toepassen van de data en het beschikbaar stellen daarvan te vereenvoudigen. In deze driedelige blogreeks over dataficeren vertellen we hier meer over. In dit eerste blog gaan we het hebben over dataficering en data-centrisch denken.
Laten we met de deur in huis vallen: dataficering (of dataficatie) is niet zo ingewikkeld, maar gewoon de logische volgende stap. Eerst schreven we informatie op steen, dat werd vervangen door papier. Papier is ingeruild voor digitale documenten en nu is daar data. De huidige technologische ontwikkelingen gaan snel. Innovaties volgen elkaar in een rap tempo op en computers krijgen daardoor een belangrijkere functie. Ze helpen om ons werk te kunnen doen en met name om meer informatie te kunnen verwerken.
Maar hoe moet een computer dat intelligent doen zonder dat-ie begrijpt wat wij bedoelen? Met generatieve AI? Nee, dat is namelijk statistiek. Wat we vooral nodig hebben is een hele andere -tiek, namelijk semantiek! Semantiek mag je voor nu even lezen als ‘betekenis’. We moeten dus betekenisvolle data beschikbaar gaan stellen.
De kennispiramide
De mooie documenten die we vandaag de dag maken zijn verhalen, geschreven voor en (vooralsnog meestal) door mensen. Niks mis mee, maar we hebben net geconcludeerd dat de computer er niks of in ieder geval niet efficiënt iets mee kan. Daarom moeten we meer gaan redeneren vanuit de ‘kennispiramide’:
-
Wij beschikken zelf over de collectieve wijsheid (ja echt, niet lachen). Dit is inzicht dat ons helpt bij het nemen van beslissingen en het vinden van oplossingen. Het komt voort uit kennis en een stukje ervaring
-
Kennis is informatie die wordt geïnterpreteerd en begrepen, waardoor er verbanden worden gelegd en context wordt toegevoegd
-
Deze informatie is eigenlijk de data die is georganiseerd en verwerkt om betekenis te krijgen
-
En dan zijn we er: de data: het zijn de ruwe gegevens waar we informatie van maken.
Die computer begrijpt geen informatie, maar die kent alleen maar data die bestaat uit enen en nullen. Dus wat nou als we geen zinnen meer maken (informatie), maar als we de zin een specifieke presentatie laten zijn van de data voor de mens? Dat is wel een breintwister, of niet?
Een voorbeeld. Mensen vinden deze zin prettig en begrijpelijk: “Het trottoir dient een minimale breedte te hebben van 1,5 meter.” Maar een computer hoeft alleen dit te weten:
- Onderwerp = Trottoir
- Aspect = Breedte
- Specificatie = ≥
- Waarde = 1,5
Omdat we niet alleen de gegevens van de zin opslaan, maar er ook meteen betekenis aan meegeven (tekst voor het ‘=’ teken), weet de computer wat we hiermee bedoelen. Het zijn geen losse woorden meer maar betekenisvolle data. Dit wordt de data die we centraal gaan stellen én waar we informatie van maken. Informatie voor documenten, dashboards, contracten of een plugin voor onze ontwerpsoftware. Dezelfde data kunnen voor meerdere toepassingen worden ingezet. Omdat we de data zo minimaal mogelijk opslaan, hebben we enorme flexibiliteit in hoe we uiteindelijk van data tot informatie komen. Dat is onze commitment aan het (mede) door ons ondertekende Data-Centric Manifesto.
In het tweede deel van deze blogreeks leggen we uit hoe we dit bij CROW doen.
Door: Team Digitale Innovatie
Meer informatie over dataficering en wat we doen met data
Delen via