Sla navigatie over

CROW is gesloten van maandag 23 december t/m vrijdag 3 januari. Klik hier voor meer info

afbeelding

Hoe verreken ik de afwijking tussen de werkelijk te graven sleufafmeting en de in het bestek vermelde afmeting?

27 juni 2018

Thema Kabels en leidingen

Thema UAV en RAW

Bij het verwijderen of het vervangen van bestaande kabels en leidingen komt het voor dat de te graven sleufafmetingen in de praktijk afwijken van die welke zijn voorgeschreven in het bestek. Heeft u een idee hoe we dit in RAW verrekenen?

leidingen in een geulVoor veel werkzaamheden in de ondergrond is het graven van sleuven noodzakelijk. Met name bij het verwijderen of het vervangen van bestaande kabels en leidingen komt het voor dat de te graven sleufafmetingen in de praktijk afwijken van die welke zijn voorgeschreven in het bestek. Heeft u een idee hoe we dit in RAW verrekenen?

Met Jacques Teunissen, Helpdesk CROW, goedemorgen.
 
Dag Jacques, praktijkvraagje: We hebben afmetingen in het bestek voorgeschreven voor het graven van sleuven, maar nu blijkt de ligging van bepaalde leidingen net even iets anders te zijn, waardoor de afmetingen van de sleuf veranderen. De aannemer wil nu een andere prijs afspreken. Is dat terecht?
 
In beginsel: ja. Als de aannemer iets anders moet uitvoeren dan hetgeen in het bestek is voorgeschreven, kun je niet van hem verlangen dat hij dit voor dezelfde prijs uitvoert.
 
Snap ik, maar moet ik nu met de aannemer in onderhandeling?
 
Tja, dat hangt er een beetje vanaf.
 
Als ik het niet dacht!  En waarvan dan?
 
Van twee dingen. Als eerste de grootte van de afwijking en als tweede de te graven sleufdiepte.
 
Leg dat eens uit.
 
RAW kent een regeling voor het verrekenen van afwijkingen van sleufafmetingen. Deze is erop gebaseerd dat bij een kleine afwijking (waarvan meestal sprake is) de verrekening in verhouding staat tot het verschil in oppervlakte van de sleuven.
 
Voorbeeld: in het bestek staat en sleuf van 0,40x1,10 m (bxh). In de praktijk wordt dit 0.50x1,20 m.
De oppervlakte van de sleuf volgens bestek = 0,44 m2, die in de praktijk = 0,60 m2.
In de praktijk moet dus 0,60 / 0,44 = 1,36 keer zoveel grond uit de sleuf worden ontgraven.
Als meer werk krijgt de aannemer in dit geval 0,36 keer de prijs per eenheid. Overigens wordt dit nog verhoogd met het percentage ‘Algemene kosten’ en ‘Winst en Risico’.
In de standaard zijn de diverse oppervlakte behorend bij de sleufafmetingen netjes in een tabel weergegeven.
 
Echter!: deze regeling is niet van toepassing wanneer het verschil in sleufhoogte meer bedraagt dan 0,40 m, het verschil in sleufbreedte meer bedraagt dan 0,20 m, of de sleufdiepte meer bedraagt dan 1,50 m.
 
Klinkt best ingewikkeld. Kan ik dit ook ergens nalezen?
 
Zeker. De technische hoofdstukken in de Standaard staan vol met meet- en verrekenmethoden. Deze zijn allemaal opgenomen in een paragraaf waarvan het nummer eindigt op het cijfer 7.
In het geval van verrekening van afwijking van sleufdiepte en -breedte vindt je dit in paragraaf 24.07,  in artikel 24.07.03.
 
Dan ga ik die eens nalezen. Bedankt Jacques.

Reageren? 

jacques.teunissen@crow.nl
 
De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks enkele tientallen vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Vragen stellen kan via het contactformulier op onze website www.crow.nl/ondersteuning of stuur een e-mail naar helpdesk@crow.nl.

Delen via