Sla navigatie over
afbeelding

Wat kan een opdrachtgever doen als de aannemer de zekerheidstelling niet tijdig verstrekt?

19 juni 2019

Van een aannemer kan na gunning een zekerheidstelling worden verlangd. Deze zekerheid dient te worden gesteld in de vorm van een bankgarantie.

helpdeskVan een aannemer kan na gunning een zekerheidstelling worden verlangd. Deze zekerheid dient te worden gesteld in de vorm van een bankgarantie. In de UAV par 43a lid 3 is de waarde van de zekerheidstelling bepaald op 5% van de aannemingssom. Wat kan een opdrachtgever doen als de aannemer de zekerheidstelling niet tijdig verstrekt?
 
 De opdrachtgever is gerechtigd om van de aannemer te bedingen dat deze zekerheid stelt voor de nakoming van zijn verplichtingen die voortvloeien uit de overeenkomst. Zo bepaalt de UAV in paragraaf 43a lid 1. De aannemer doet dit door het verstrekken van een bankgarantie. In het RAW-bestek wordt hiervoor verwezen naar paragraaf 01.07 van de Standaard RAW Bepalingen.
 
 
Met Jacques Teunissen, goedemorgen.
 
Dag meneer Teunissen, ik heb een vraag over de bankgarantie. Nou ja, eigenlijk over het uitblijven daarvan.
 
Vertel, dit klinkt alsof er iets niet helemaal goed gaat.
 
Dit is juist. In ons bestek is bepaald dat de aannemer een bankgarantie moet afgeven met een waarde van 5% van de aannemingssom. Normaal gesproken krijgen we deze altijd snel na de gunning, maar nu wachten we al een paar weken. De aannemer houdt vol dat het eraan komt, maar tot dusver zien we nog niets. Wat kunnen we doen als we geen bankgarantie krijgen?
 
Daarover is het een en ander geregeld in artikel 01.07.01 van de Standaard. In lid 01 staat dat de aannemer zo spoedig mogelijk na de opdracht, doch uiterlijk vóór het verschijnen van de eerste betalingstermijn een zekerheid ten genoegen van de opdrachtgever dient te stellen. Paragraaf 43a van de UAV regelt dat dit geschiedt in de vorm van een bankgarantie.
Lid 02 biedt de opdrachtgever de mogelijkheid om, als de zekerheidstelling niet tijdig wordt vertrekt, de waarde van de zekerheidstelling in te houden op de eerste betalingstermijn, en zo nodig de daarop volgende betalingstermijnen.
 
Onze aannemingssom is 2,4 miljoen euro. De waarde van de zekerheidstelling bedraagt 5%, dat komt neer op 120 duizend euro. Dat bedrag mag ik inhouden op de 1e betalingstermijn?
 
Wanneer de aannemer niet voor het verschijnen van deze betalingstermijn de zekerheid heeft gesteld, is dat correct. Bedraagt de eerste betalingstermijn minder dan € 120.000,- dan mag het restant ingehouden worden op de 2e betalingstermijn, enzovoort.
Komt de aannemer tussentijds met de bankgarantie, dan kan het bedrag van de 1e betalingstermijn alsnog aan de aannemer worden voldaan.
 
Wacht ik daar dan mee tot de 2e betalingstermijn?
 
Nee, deze betaling kan plaatsvinden op het moment dat de aannemer aan zijn verplichting heeft voldaan, dus op het moment dat de bankgarantie is ontvangen.
 
Prima Jacques, bedankt voor je antwoord. Nu weten we in ieder geval waar we aan toe zijn.
 
Graag gedaan. Pak voor de zekerheid de Standaard er nog even bij. Paragraaf 01.07, daar kun je het vinden.
 
Zal ik doen, bedankt!
 
 

Reageren? 

jacques.teunissen@crow.nl
 
 
De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks de meest uiteenlopende vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Vragen stellen kan via het contactformulier op onze website www.crow.nl/ondersteuning of stuur een e-mail naar helpdesk@crow.nl.
 

Delen via