Sla navigatie over

CROW is gesloten van maandag 23 december t/m vrijdag 3 januari. Klik hier voor meer info

afbeelding

Hoe zit het met de acceptatiekosten die een inrichting in rekening brengt voor het innemen van vrijkomende materialen?

24 mei 2019

Een aannemer brengt vrijgekomen materialen, waarvan hij op grond van de omschrijving in de bestekspost eigenaar is geworden, naar een inrichting. Behoren de acceptatiekosten die de inrichting in rekening brengt in de prijs per eenheid te zitten?

helpdeskEen aannemer brengt vrijgekomen materialen, waarvan hij op grond van de omschrijving in de bestekspost eigenaar is geworden, naar een inrichting. Behoren de acceptatiekosten die de inrichting in rekening brengt in de prijs per eenheid te zitten?
 
 In een bestek kan bepaald worden dat de aannemer eigenaar wordt van vrijkomende materialen. Als de aannemer hiervoor geen bestemming heeft, kan hij ervoor kiezen om deze materialen af te voeren naar een inrichting die deze materialen mag innemen.
In het geval aan de aannemer uit deze materialen eventuele opbrengsten verblijven moeten deze in de prijs per eenheid zijn opgenomen. Maar geldt dit ook voor acceptatiekosten die door een inrichting in rekening worden gebracht?
Bent u het eens met de mening van de Helpdesk?
 
 Met Jacques Teunissen, goedemiddag.
 
Dag Jacques, mag ik jou een vraag stellen over de kosten op een inschrijvingsstaat?.
 
Zeker. Over de inschrijvingsstaat en het beoordelen daarvan is al heel veel geschreven.
Maar wat is je vraag?
 
In ons bestek zitten een aantal posten met vrijkomende materialen. In deze posten is bepaald dat de aannemer eigenaar wordt van deze materialen. Volgens ons zijn deze materialen nog prima geschikt voor hergebruik, maar de aannemer geeft aan dat hij er geen bestemming voor heeft en wil deze materialen afgeven bij een inrichting met een door het bevoegd gezag verleende omgevingsvergunning.
 
Tot zo ver prima. Als de aannemer eigenaar wordt, mag hij zelf de bestemming van deze materialen bepalen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de vrijkomende materialen van zodanige hoedanigheid zijn dat het eigendom mag worden overgedragen.
 
Ja, ja, dat is in ons bestek allemaal goed geregeld. Maar wacht, de vraag komt nog.
Hij heeft de acceptatiekosten die door de inrichting in rekening worden gebracht meegerekend in de prijs per eenheid. Is dat wel correct?

 
Gaat het om kosten, en niet om een opbrengst?
 
Nee, het gaat niet om een opbrengst. De aannemer moet betalen aan de inrichting.
 
Dat is jammer, want als het om een opbrengst gaat is het antwoord eenvoudig, want dat is in de Standaard geregeld in artikel 01.01.04 lid 02.
Eventuele opbrengsten behoren in de prijs per eenheid.
 
Tja, nu het gaat om kosten is het toch een ander geval.
De aannemer moet in zijn prijs per eenheid rekening houden met alle kosten die voor het tot stand brengen van de resultaatsverplichting moeten worden gemaakt.
De resultaatsverplichting houdt wat mij betreft op bij het in eigendom krijgen van de vrijgekomen materialen.
Het afgeven van de materialen aan een inrichting is derhalve geen onderdeel meer van de resultaatsverplichting en dus behoren de acceptatiekosten die een inrichting in rekening brengt niet tot de prijs per eenheid.
 
Dat klink op zich logisch, maar bij een opbrengst regelt RAW dat anders.
 
Dat klopt. De plaats voor het opnemen van opbrengsten op een inschrijvingsstaat heeft lang ter discussie gestaan en leidde tot veel vragen zowel bij inschrijvers als bij opdrachtgevers die de inschrijvingsstaat moeten beoordelen.
In sommige gevallen was een opbrengst opgenomen als onderdeel van een korting, soms was het als ‘opbrengst’ gespecificeerd bij de ‘Eenmalige kosten’ en soms werd het opgenomen in de prijs per eenheid.
Met name bij het beoordelen van de inschrijvingsstaat was dit vaak aanleiding tot het stellen van vragen aan de inschrijver omdat grote verschillen in de prijzen per eenheid werden geconstateerd.
Door te regelen dat de opbrengst is opgenomen in de prijs per eenheid, zijn we van deze discussies af.
 
Maar voor acceptatiekosten regelt RAW dit niet?
 
Correct, voor acceptatiekosten regelt RAW dit niet.
Het is aan de aannemer om deze kosten al dan niet mee te rekenen in de aannemingssom van het werk. Maar wat mij betreft niet in de prijs per eenheid.
 
Zou iedereen het daarmee eens zijn?
 
Geen idee. Ik wacht het af.
 

Reageren? 

jacques.teunissen@crow.nl
 
De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks de meest uiteenlopende vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Vragen stellen kan via het contactformulier op onze website www.crow.nl/ondersteuning of stuur een e-mail naar helpdesk@crow.nl.
 

Delen via