Thema UAV en RAW
Behoort het bereikbaar houden van woningen en bedrijven voor hulpdiensten tot een standaard verplichting van de aannemer of is een bepaling in het bestek noodzakelijk?
Politie, ambulance, brandweer en meestal ook de vuilophaaldienst moeten te allen tijde woningen en bedrijven kunnen bereiken, ook als deze grenzen aan werken in uitvoering. Behoort het bereikbaar houden tot een standaard verplichting van de aannemer of is een bepaling in het bestek noodzakelijk?
Met Jacques Teunissen, Helpdesk CROW, goedemorgen,
Hoi Jacques, ik heb een vraagje over een werk dat we uitvoeren in een gemeente. Normaal gesproken is er altijd wel iets opgenomen in het bestek over de bereikbaarheid voor hulpdiensten. In dit bestek staat niets en dus ben ik van mening dat ik ook niets hoef te doen. Toch?
Dat is wel wat kort door de bocht. Het feit dat RAW is gebruikt voor het opstellen van een bestek houdt niet in dat werkelijk alles moet zijn beschreven. Er zijn ook verplichtingen die op een andere manier zijn geregeld.
Kun je daar een voorbeeld van geven?
In de Standaard RAW Bepalingen worden de UAV 2012 van toepassing verklaard. Daarin staan in paragraaf 2 van toepassing zijnde voorschriften. Zo is onder andere ook het Nederlands recht van toepassing verklaard. Verplichtingen die voortvloeien uit de wet vallen derhalve onder de verplichtingen van de aannemer, ook als deze niet expliciet in het bestek zijn genoemd.
Sterker nog, we raden de bestekschrijver zelfs af om verplichtingen uit de wet over te schrijven.
Maar, voor zover ik weet, is de bereikbaarheid van hulpdiensten niet bij wet geregeld. Hoe zit het daar dan mee? Gemeenten kunnen verschillende eisen stellen. Ik moet toch weten waar ik mee moet rekenen. Volgens mij noemen jullie dat zelf “kostenbeïnvloedende factoren”.
Ha ha, goed onthouden. Ja dat klopt. Een bestek moet alle kostenbeïnvloedende factoren vermelden. Maar het opnemen van een verwijzing naar (andere) regelgeving is op zich natuurlijk al kostenbepalend. De vraag is hoever je dit als bestekschrijver nog verder wilt specificeren. Dat hoeft alleen als je nadere eisen wilt stellen.
In paragraaf 6 lid 11 van de UAV 2012 is het volgende opgenomen: “De aannemer wordt geacht bekend te zijn met de voor de uitvoering van het werk van belang zijnde wettelijke voorschriften en beschikkingen van overheidswege, voor zover deze op de dag van aanbesteding in werking zijn getreden. De aan de naleving van deze voorschriften en beschikkingen verbonden gevolgen zijn voor zijn rekening.”
De bereikbaarheid van hulpdiensten is veelal geregeld in een Algemene Plaatselijke Verordening of dergelijke voorschriften uitgegeven door lokale overheid.
Voor de aannemer is er dus een verplichting om hier aan te voldoen.
Maar waar had ik dan in dit geval rekening mee moeten houden? er staat verder niets in het bestek.
Als geen nadere specificatie is opgenomen in de voorschriften en ook niet in het bestek moet de aannemer datgene verrichten dat redelijkerwijs van hem mag worden verwacht. Dat kan natuurlijk leiden tot discussie. Probeer die voor te zijn door bij inlichtingen al naar dit soort (mogelijke) onduidelijkheden te vragen. Ook op internet zijn diverse handreikingen te vinden.
Als tijdens de uitvoering toch meer wordt verwacht of er worden nadere eisen gesteld die verzwarend zijn voor de overeenkomst heeft de aannemer recht op verrekening van kosten.
Dus dat ik nu niets hoef te doen, die vlieger gaat niet op?!
Nee helaas, het is goed om je te realiseren dat er meer bij komt kijken dan enkel doen wat in het bestek staat.
Reageren?
De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks enkele tientallen vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Vragen stellen kan via het contactformulier op onze website www.crow.nl/ondersteuning of stuur een e-mail naar helpdesk@crow.nl.
Delen via