Sla navigatie over
afbeelding

Op weg naar Texel

3 november 2020

Thema UAV en RAW

Jullie bieden zo’n overvloed aan interessante cursussen en opleidingen, is het mogelijk om via jullie mijn opleidingsplan voor de gemeente Texel voor de komende jaren inhoud te geven?

Als relatiemanager Cursussen & Opleidingen ben ik binnen CROW in het team Educatie de ‘ingang’ voor mensen die op zoek zijn naar ‘een incompany’ voor hún organisatie. Dat er uitzonderlijke verhalen tussen zitten bewijst de aanvraag van gemeente Texel (zomer 2019; uitvoering najaar 2020).
 
Aanleiding
De aanvraag van 15 juli begint heel breed: “Jullie bieden zo’n overvloed aan interessante cursussen en opleidingen, dat ik me afvraag of het misschien mogelijk is om via jullie mijn opleidingsplan voor de gemeente Texel voor de komende jaren inhoud te geven. Zouden we daarover een keer van gedachten kunnen wisselen?”, schreef Gerrit Berkelder, manager Gemeentewerken.
De boodschap die ik uit de mail haal is: “Wij willen medewerkers (bij)scholen, maar waar moeten we beginnen?” Om daar verder over te mailen lijkt me ‘niet slim’; we moeten op z’n minst een uitgebreid telefoongesprek voeren, maar we komen -na een kort telefonisch overleg - samen uit op een gesprek op locatie (ver vóór Corona).
 
amsterdam-1706295_640.jpg
De afspraak wordt gemaakt voor 26 september 2019 in ‘Eye’ in Amsterdam om de simpele reden dat we op die manier elkaar tegemoet komen.



Doelgroep
Naast Gerrit is ook zijn collega Jakob Jan Brouwer aanwezig, teamleider Inrichting en Beheer.
Zijn team bestaat uit ongeveer tien personen. Afhankelijk van het op te stellen opleidingsplan - met geschetste mogelijkheden - zullen andere ‘samenwerkende Noordkopgemeenten’ (Schagen, Hollands Kroon en Den Helder) wellicht aanhaken. Twijfelachtig is het nog of de eigen uitvoeringsdienst (onderhoud openbare ruimte) deel zal gaan uitmaken van de doelgroep.
 
Behoefte 
Gemeente Texel gebruikt voor zijn projecten op het gebied van reconstructies en nieuwe werken de RAW-systematiek. Zolang een Texelse aannemer dit uitvoert komen ze daar wel uit. Als een ‘overkanter’ (lees: niet van Texel) het werk uitvoert kan het kritisch(er) worden, want UAV en RAW worden soms strakker toegepast/uitgelegd door de aannemer en hoe kundig is de toezichthouder en/of directievoerder dan?
Daarnaast zijn er nog meer onderwerpen (burgerparticipatie, assetmanagement, risicomanagement), maar die laat ik hier achterwege, omdat het uitzonderlijke zich beperkt tot de UAV en RAW.
Wat is het geval?
 
Van de beoogde doelgroep is het niveau van de parate kennis op het gebied van UAV en RAW onvoldoende bekend. Als je die mensen in één en dezelfde cursus zet doe je ze tekort: de ervaren deelnemer snakt naar ‘iets nieuws’, het ‘groentje’ moet alle zeilen bijzetten om het te kunnen volgen.
Om dit enigszins objectief te bepalen hebben we in, samenwerking met team RAW, twee intaketoetsen samengesteld: één op het gebied van UAV, de ander voor RAW. Vooraf hebben we de beoordelingsmethodiek gedeeld met de klant (score versus cursusadvies), zodat daar achteraf geen misverstanden over konden ontstaan.

Voor de uitvoering ervan heeft ‘Texel’ zijn medewerking verleend: je gaat voor een toets van 20-30 minuten niet een surveillant van CROW sturen. Op twee verschillende dagen zijn de twee toetsen afgenomen. De antwoordenlijsten zijn gescand en gemaild en de uitslag werd vastgesteld:
 - voor RAW was er niemand met voldoende kennis*
 - voor UAV waren er drie (van de elf) deelnemers met voldoende kennis**.
*   zodanig dat men kan instappen op een vervolg- of verdiepingscursus
** aangezien voor een vervolg- of verdiepingscursus zowel UAV- als RAW-kennis nodig is, was ons advies iedereen beide Basiscursussen te laten volgen, zodat ze samen kunnen optrekken en naderhand elkaar kunnen helpen

…en dan komt Corona ook over óns land. Het geeft de opdrachtgever de tijd om na te denken over ‘hoe nu verder’? Ons advies is er één, maar ook gemeente Texel denkt na: zij geven er de voorkeur aan de drie ‘geslaagden’ voor de UAV-toets te ‘ontzien’. Wij geven daarop vervolgens het advies de betreffende mensen in ieder geval de mogelijkheid te geven mee te doen als stevige opfrissing of ‘om mee te gaan met de groep’ (financieel maakt dat namelijk geen verschil).
Het zou jammer zijn als dit achteraf pas bekend wordt bij deze deelnemers, die vervolgens wel meedoen aan de Basiscursus RAW.
lighthouse-2424110_640.jpg
Onlangs zijn beide Basiscursussen gegeven door  Bas Huisman op 27 en 29 oktober. De tussenliggende dag heeft Bas doorgebracht op dit mooie eiland (woensdag is zijn deeltijddag): de besteding ervan werd die week ‘iets anders’.
 
Nu beide cursussen zijn gegeven gaat de hele groep stapsgewijs verder met nu nog relevante aanvullende cursussen. De uitvoering hiervan wordt opgepakt na de evaluatie van beide basiscursussen.

Mooi deze weg van goede samenwerking, afstemming en duidelijke afspraken. Zo zien we dat er veel mogelijk is als we het gesprek maar aangaan met elkaar.

Henk Deenik
 
Benieuwd naar de CROW Incompany trainingen? Kijk hier voor meer informatie.

Delen via