Sla navigatie over
afbeelding

Sharing is caring

3 mei 2024

Thema Datagedreven assetmanagement

Met data kan je meer dan ooit. En er is meer data beschikbaar dan we durfden te dromen. Door die data op de juiste manier te gebruiken en beschikbaar te maken doen we onszelf een groot plezier.

CROW werkt op allerlei fronten aan het meer data-centrisch maken van onze sector. Dat betekent dat we de sector helpen in het toepassen van de data en het beschikbaar stellen vereenvoudigen. In deze derde en laatste blogpost vertellen we hoe we ook de sector aan het dataficeren krijgen en geven we een concreet voorbeeld. 


Het programma BORius is sinds enkele maanden samengegaan met het initiatief CORE. BORius staat voor Beheer Openbare Ruimte Informatie en Uitwissel Standaard. En ja, dit is een werktitel… Met deze samenwerking zorgen we ervoor dat assetmanagement-organisaties hun data over alle objecten in de buitenruimte beter kunnen registreren, ontsluiten en uitwisselen.
Om dat te kunnen doen, is het noodzakelijk dat er datastandaarden zijn voor het vastleggen en delen van objectgegevens die breed worden toegepast in het gehele assetmanagement-proces van programmeren, ontwerp, aanleg en beheer. Want laten we eerlijk zijn, wat is er nou leuker dan het beheren van assets met een flinke dosis data? Er zijn al een aantal projecten die op dit moment worden uitgevoerd. ‘Datastandaarden in Samenhang’ is er één van.  

Achter de schermen

Laten we een kijkje nemen achter de schermen van het project ‘Datastandaarden in Samenhang’. Het doel van het project is om alle informatie over de ondergrond op elk moment integraal beschikbaar te maken voor verschillende tools, terwijl data-eigenaren de touwtjes in handen houden. Met zoveel uitdagingen, zoals de energietransitie, klimaatadaptatie en het onderhouden van ondergrondse netwerken, is het een gigantische legpuzzel om alles in de ondergrond op zijn plek te krijgen.  

Om aan te tonen dat integraal werken de oplossing is, hebben we een pilotproject gedaan met data van de gemeente Amsterdam. Hiermee laten we zien dat data uit verschillende bronnen gecombineerd kunnen worden én dat dit waardevolle nieuwe inzichten oplevert.  

De data komt uit verschillende bronnen, zoals KLIC, IMBOR en GWSW. Om deze te kunnen combineren, moest de data beschikbaar zijn in een handig, leesbaar formaat. Daarom hebben we de geo-gegevens naar RDF (een soort superheld onder de flexibele datamodellen) vertaald. Hier hebben we een NEN2660-2 sausje overheen gegoten en als kers op de taart een linkset gemaakt tussen de verschillende standaarden. De linkset hebben we gemaakt, omdat de computer dit verwarrend kan vinden: “Bedoel je friet of patat?” Vandaar dat we de regel ‘patat = friet’ in machine-leesbare taal moeten opschrijven. 

shutterstock_2013049436.jpg

Het resultaat is een ontdekkingstocht door de ondergrondse wereld van Amsterdam, waarbij data uit verschillende bronnen werden gecombineerd en live werden bevraagd. Hierdoor kwam er niet alleen méér informatie bovendrijven (pun-intended), maar konden we aantonen waar verschillende datasets overlapten en inconsistent waren. 

Ultieme doel

Als we met elkaar een aantal kleine afspraken kunnen maken over formaat, semantiek en linksets, maar ook als organisaties hun standaarden dan goed op elkaar afstemmen, kunnen we straks misschien wel een compleet overzicht krijgen van alle assets in Nederland. Dat is voor ons een ultiem uitgangspunt en daar werken we graag aan verder! We houden je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.  

Door: Team Digitale Innovatie 
 

Meer informatie over wat we doen met data en op het gebied van dataficering 

Delen via