Thema Datagedreven assetmanagement
Als kennisplatform ontwikkelen en verrijken we collectieve kennis over infrastructuur en mobiliteit en zorgen we ervoor dat deze praktisch toepasbaar is.
We hebben heel veel kennis in huis. Kennis, zoals we in het vorige blog geleerd hebben, die veelal verpakt zit in documenten, maar die we dus eigenlijk praktisch toepasbaar willen maken voor de computer. Daarom zijn we bezig om hiervan data te maken, zodat we die data centraal kunnen stellen. We doen dit met de CROW Kennisgraaf. Dit is een soort collectief brein waar al onze informatie in is opgeslagen.
Al onze gegevens, zoals publicaties, blogs, informatiemodellen, beheersystematieken, werkgroepgegevens en rapporten worden gedataficeerd samengebracht in een gezamenlijke datalaag. Deze laag zorgt ervoor dat wij over al onze kennisbronnen heen vragen kunnen stellen. Wanneer we bijvoorbeeld zoeken naar de maximumsnelheid krijgen we niet alleen een publicatie zoals de ASVV, maar ook blogberichten die daarover geschreven zijn en hoe we deze vastleggen in het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR).
Begrijpelijke computertaal
Door deze datalaag te cureren en te voorzien van één semantiek hebben we een hele krachtig single-point-of-truth (SPOT) die door computers begrepen en gelezen kan worden. Deze datalaag staat helemaal los van de applicatielaag of toepassingslaag (de laag die er informatie van maakt).
CROW heeft de sector nodig om precies te weten wat je nu en in de toekomst met onze data zouden willen doen. Dat kunnen wij niet bedenken natuurlijk. Daarom gaan we ervan uit dat applicaties bij de data op visite mogen komen, hun magie uitvoeren en de resultaten presenteren zoals jij dat wilt hebben. We kunnen onze kennis op meerdere manieren aanbieden en je kan in principe iedere vraag stellen.
Concreet betekent het dat:
-
we alles dataficeren;
-
we alle nuttige data uit onze databases trekken en de rest met rust laten;
-
we onze kamer opruimen, omdat we weten dat jij op visite komt. Dat betekent dat we structuur aanbrengen en zorgen dat alles gelinkt is;
-
we dit aanbieden in een (open) standaardformaat. Dat betekent ‘geen gezeik, iedereen rijk’, ook hier moet de accu worden opgeladen;
-
we weten dat smaken verschillen. Daarom bieden we verschillende applicaties, documenten, dashboards en API’s aan die allemaal op dezelfde SPOT zijn gebaseerd.
Data heeft nu de vrijheid om te stromen en precies aan te sluiten bij hoe jij het wilt hebben. En laten we eerlijk zijn, jij weet toch precies hoe je het wilt hebben? Mocht dat nu niet zo zijn, dan vertellen we je precies hoe je dat kan bepalen in het derde blogbericht in deze reeks.
Door: Team Digitale Innovatie
Meer informatie over dataficering en wat we doen met data
Delen via