Thema Bruggen
Thema Parkeren
Per 1 juli 2017 is Nederland officieel 14 nieuwe verkeersborden rijker. Welke zijn dat? Hoe is het proces verlopen? En hoe gaan nu eigenlijk de weggebruikers deze borden begrijpen?
Het is al vaker aangegeven: op de Nederlandse wegen komen 14 nieuwe verkeersborden. Mijn collega, John Boender, mocht hier drie jaar geleden over spreken in het NOS-journaal van september 2014 (nieuwsitem, 12:00-13:50). De hele vakwereld is ervan op de hoogte. Zo her en der zag je langs wegen de borden al staan. Soms zijn deze weer verwijderd omdat de invoering nog niet officieel was doorgevoerd. Nu is het zover. De borden zijn per 1 juli 2017 rechtsgeldig en vanaf deze datum officieel (Stcrt., 2017, 22567) opgenomen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV).
Om welke borden gaat het?
In onderstaande tekst verwijs ik naar de nummers van de verschillende verkeersborden. De borden zijn ook per 1 juli 2017 opgenomen in de CROW Online Kennismodule Verkeerstekens met daarbij informatie over toepassing, uitvoering en plaatsing en een mogelijk voor het downloaden van de afbeeldingen van de verkeersborden in hoge resolutie.
Waarom deze nieuwe borden?
Het belangrijkste doel van de nieuwe verkeersborden is het eenvoudiger en duidelijker (en dus veiliger) maken van verkeerssituaties. Zo wordt het met de nieuwe borden eenvoudiger om rijbanen of rijstroken te bestemmen voor tram, bus en/of vrachtauto’s. In plaats van verbodsborden met onderborden kan worden volstaan met één bord. Bij de borden F19 en F21 mogen de vermelde voertuigsoorten geen gebruik meer maken van de andere verkeersstroken. Het bord F11 verplicht bestuurders van landbouwvoertuigen om landbouwpasseerstroken te gebruiken. Ook mag er niet geparkeerd worden. En tenslotte komt er met bord L20 en L21 een uniform verkeersbord om uitwijkplaatsen aan te geven.
We moesten er even op wachten…
Bij de actualisatie van de kennis 'Richtlijnen voor de bebakening en markering van wegen' (CROW-publicatie 207) was er al sprake van deze nieuwe verkeersborden. In die publicatie hebben we twee nieuwe borden opgenomen: (einde) verplichte landbouwpasseerstrook. Ze staan in figuur 5.7 nog met de nummering G15 en G16. In de tekst staat: het voornemen is om in 2015 in het RVV de borden G15 en G16 op te nemen.
Die borden kwamen pas na stevige gesprekken in deze papieren publicatie terecht. Mijn CROW-collega die verantwoordelijk was voor de eindredactie zei tegen mij: ‘Het komt veel te vaak voor dat gegarandeerde invoeringsdatums van wetgeving telkens naar achteren geschoven wordt’. Ik wist haar te overtuigen om de borden toch op te nemen maar ik kwam haar tegemoet door in te stemmen met een afzwakking van de tekst tot: ‘het voornemen is’...
Gelukkig maken we minder boeken (papieren publicaties) en staat onze kennis steeds meer (uitsluitend) in online kennismodules. Discussies over bovenstaande zaken zijn dan ook niet meer nodig. We passen de kennis aan in de kennismodules als het moment er daadwerkelijk is. U mag er vanuit gaan dat in onze kennismodules de nieuwe verkeersborden zijn verwerkt. Komt u online nog niet geactualiseerde kennis tegen? Laat het ons weten.
Waarom duurde het zo lang?
Wat uiteraard belangrijk is, is dat nieuwe verkeersborden juridisch goed worden beschreven en verankerd. Dat kostte meer tijd dan in eerste instantie gedacht. Maar dat het meerdere jaren heeft geduurd was een politieke kwestie: deze 14 borden zijn gezamenlijk met het verkeerbord ‘Milieuzones’ aangeboden voor opname in het RVV. Het bord ‘Milieuzones’ werd door de Tweede Kamer echter niet gewenst. Hierdoor werd het hele pakket verkeersborden ingetrokken.
Weggebruikers op de hoogte?
De vakwereld is al tijden op de hoogte van de komst en de betekenis van de verkeersborden, toch? Maar hoe zit het met de weggebruikers? Hoe zorgen we ervoor dat de weggebruiker ook weet heeft van de nieuwe verkeersregels en verkeersborden? Dat er vanuit weggebruikers belangstelling voor is blijkt wel uit dit radio-interview (4 juli 2017) met mijn gewaardeerde collega John Boender. Hoe ziet u dit? Geef uw reactie op deze blog of stuur mij een e-mail (Marleen.Hovens@crow.nl).
Ik ben benieuwd.
Marleen Hovens
Projectmanager
CROW Verkeer en Vervoer
Delen via