Sla navigatie over
afbeelding

Zijn 80 km/h-wegen te smal?

20 juli 2016

Thema Wegontwerp en weginrichting

Hoe zit het met de ideale rijstrookbreedte op provinciale wegen? John Boender gaat in op de richtlijn én andere factoren.

Zijn de Nederlandse 80 km/h-wegen niet te smal? Het is een vraag die ik met enige regelmaat hoor. Een smalle weg leidt tot ongelukken is de gedachte. Het klopt dat deze provinciale wegen behoren tot de gevaarlijkste van Nederland. In 2012 vielen op de 80 km/h-wegen 162 verkeersdoden. Hoe zit het dan met de breedte van de weg en de verkeersveiligheid? In deze blog ga ik hier op in.
 

Handboek wegontwerp: 2,75 meter

In het Handboek wegontwerp, deel Gebiedsontsluitingswegen, is de richtlijn voor de rijstrookbreedte bij 80 km/h-wegen 2,75 meter. Deze rijstrookbreedte moet bekeken worden in relatie tot de indeling van het gehele dwarsprofiel van de weg en ook de bermen eromheen. De verhardingsbreedte is in totaal minimaal 7,50 meter. Tussen de beide rijstroken is een dubbele asstreep aangebracht met een breedte van 0,80 meter. Dat is de richtlijn.

wegprofiel 80 km/h-weg
 
Hoe wordt deze in de praktijk gebruikt? En is het breder maken van deze richtlijn direct de oplossing voor het vergroten van de verkeersveiligheid?

Verschillende factoren afwegen

80 km/h-wegUit een onderzoek van SWOV naar 80 km/h-wegen in Nederland kwam het advies om op deze wegen de rijstroken te verbreden van 2,75 meter naar 3,30 meter. Het aantal verkeersslachtoffers daalt daarmee naar verwachting met 10%. Kanttekening is wel dat op dit moment nog lang niet alle wegen aan de minimale richtlijn van 2,75 voldoen. Deze wegen zijn dus nog smaller dan de richtlijn.
 
Helaas is verbreden van de weg niet altijd mogelijk, of lastig te realiseren. Zo wordt verbreding van provinciale wegen regelmatig belemmerd door een gebrek aan fysieke ruimte. Een klassieke (oude) dikke bomenrij, een watergang, een brug of duiker maar ook historische gebouwen en monumenten stellen in de praktijk vaak grenzen aan de wegbreedte. Een route eromheen heeft dan weer te maken met extra investeringen en beperkt beschikbare middelen. Voor wegbeheerders is het vaak het afwegen van verschillende factoren en het vinden van de juiste balans.

Breder = harder?

Een ander punt is dat het breder maken van rijstroken ook kan leiden tot een toename van de gereden snelheden. De voorgestelde rijstrookbreedte van 3,30 meter lijkt erg op die van een autosnelweg (3,50 meter). Toename van de rijstrookbreedte kan uitnodigen tot harder rijden en daardoor juist weer de kans op (zware) verkeersongelukken vergroten.

Hoe nu verder?

Binnenkort gaat CROW samen met provincies om tafel. We gaan op zoek naar maatwerk oplossingen om de 80km/h-wegen verkeersveiliger te maken. Daarin wordt de breedte van de weg meegenomen, maar ook de indeling van het dwarsprofiel en andere inrichtingskenmerken zoals rijbaanscheiding, bermverharding en obstakelafstand.

Wilt u op de hoogte blijven hoe dit project zich gaat ontwikkelen? Of wilt u meehelpen met een pilottraject met betrekking tot een proefvak? Ik nodig u hierbij uit. Geef uw reactie onderaan in deze blog of mail mij uw gegevens. Samen aan de slag voor een verkeersveiliger Nederland.
 
Vriendelijke groet,

John Boender  
Programmamanager Wegontwerp
john.boender@crow.nl
 

Delen via