Thema Assetmanagement
Thema Datagedreven assetmanagement
Redactie
Vijf grote gemeenten zetten handtekening onder project oplevering Benchmarking beheerprestaties G4eA-gemeenten.
In 2014 is de samenwerking van de gemeenten samen met CROW en de benchmarkorganisaties Antea Group, WUR en NVRD gestart. Tijdens deze samenwerking is een pilot uitgevoerd om te verkennen hoe we beheerprestaties beter vergelijkbaar kunnen maken. Uiteindelijk is op basis van de landelijke standaarden een benchmarksystematiek ontwikkeld. Deze systematiek is door CROW in 2018 als landelijke richtlijn gepubliceerd. De benchmarksystematiek helpt beheerders om op een professionele manier met data om te gaan en te sturen op hun beheerprestaties.
Benchmarksystematiek
Met de benchmarksystematiek is het in theorie voor elke gemeente in Nederland mogelijk om kwaliteit, kosten en arealen conform deze standaard te administreren, zodat de beheerprestaties van gemeenten goed vergelijkbaar worden. Voor benchmarkorganisaties wordt het daarmee steeds makkelijker om data te verzamelen, waardoor er ruimte komt om meer aandacht te geven aan het benchlearnen en jezelf verbeteren. In theorie althans, want de praktijk is altijd weerbarstig. Een professionele beheerorganisatie móet echter leren en zich blijven ontwikkelen om toekomstbestendig te zijn.
Sluit je aan
De gemeenten hebben gezamenlijk besloten verder te gaan en roepen ook andere gemeenten op om zich aan te sluiten bij dit boeiende project. Slim omgaan met data biedt immers veel kansen. In het kader van alle transities, veranderende normkosten en andere toekomstplannen, kunnen de resultaten en ervaringen uit dit project een grote waarde hebben voor de organisaties, de openbare ruimte en uiteindelijk de klant (burger).
v.l.n.r. Jan Dirk Nijkamp (gemeente Den Haag), Edim Hadziavdic (gemeente Rotterdam), Pieter Altena (gemeente Arnhem), Jan Nicolaij (gemeente Utrecht) en Jean-Paul Rocour (gemeente Amsterdam).
Delen via