Sla navigatie over

CROW is gesloten van maandag 23 december t/m vrijdag 3 januari. Klik hier voor meer info

afbeelding

Terugblik: Global Goals als beleidsdoelen voor assetmanagement

25 juni 2019

Thema Assetmanagement

Redactie

De gemeente Rheden wil bij alles wat ze doet bijdragen aan de 17 global goals van de Verenigde Naties.

global goals Deze 17 doelen zijn op internationaal niveau opgesteld door de Verenige Naties om de wereld in een duurzamere en welvarendere richting te sturen. Op deze bijeenkomst leert u hoe de global goals van invloed zijn op de organisatie van de gemeente Rheden en op de maatschappijgerichte en integrale aanpak van alle projecten en onderhoudswerkzaamheden. Hiermee zorgt de gemeente dat het beheer van de openbare ruimte echt maatschappelijke waarde krijgt.

Terugblik

Op 25 juni organiseerde CROW Levende Stad samen met de gemeente Rheden een themabijeenkomst over de Global Goals van de VN. De gemeente Rheden heeft deze Goals geïmplementeerd in hun organisatie, van beleid tot uitvoering. Een geslaagde middag, want er is weer een hoop kennis opgedaan en gedeeld!
 
De middag begon met een introductie van Harro Verhoeven van CROW. Hierna heette Carol van Eert, burgemeester van Rheden, iedereen welkom. Zijn favoriete Global Goal is veiligheid, deze hangt ook veel samen met zijn rol in de organisatie. Hij benadrukte nog dat de Global Goals een generieke waarde weergeven. Het is een uniforme en universele taal. Dit maakt het werken met de Goals ook meteen heel integraal en wereldwijd. Iedereen snapt namelijk dat je niet vóór armoede of honger bent.
 
Vervolgens nam Frank Landman het woord. Hij gaf iedereen de boodschap mee dat het niet alleen maar over duurzaamheid gaat, maar voornamelijk over bestendigheid. Voor het implementeren van de Global Goals moest de organisatie anders worden ingericht. Als je namelijk gaat werken met een Global Goal dan gaat niet meer over één team. Meerdere mensen, uit verschillende team moeten integraal samenwerken. Hiervoor is voor elke Goal een ambassadeurs ingesteld die het aanspreekpunt is, maar ook het overzicht kan houden. Zo wordt gewaarborgd dat de juiste mensen elkaar kunnen vinden, maar ook dat de implementatie verbetert.
 

Cases

Daarna was het tijd om de cases te presenteren. Zo vertelde Henk Doeleman over zijn project ‘Rozendaalse Veld’ en hoe hij het werken met de Global Goals heeft ervaren. Nienke Moll vertelt over een tool om te meten op je welke Goal je je moet inzetten. Marjolein Huijskes, programmamanager heeft ervaring opgedaan met verschillende samenwerkingen en Emiel heeft een boekje met een ‘Global Goal Checklist’ ontwikkeld om collega’s te helpen hun projecten aan zoveel mogelijk Goals te laten voldoen. Na de presentaties ging de groep uiteen om de dialoog aan te gaan over de verschillende projecten.
 
Uit de dialogen kwamen enkele duidelijke conclusies, maar er werden ook wat vragen opgeroepen. In hoeverre vallen de Global Goals te verenigen met assetmanagement of de PDCA-cirkel? De deelnemers zien dit toch echt als hele andere middelen met hele andere doelen, maar hoe kun je dit combineren? Een mooi conclusie was dat de Global Goals geen checklist moet worden, dit kwam in meerdere groepen aan bod en daar was al snel iedereen het over eens. De kans op het adapteren van een Goal, zonder deze te integreren in je project is aanwezig. Wees je aan de voorkant bewust van de mogelijkheden voor jouw project om aan de Goals bij te dragen. Zo ontstonden er ook meerdere discussie over de benodigde cultuurverandering voor een organisatie om er goed mee te kunnen werken.
 
Al met al, een interessante middag, waarbij iedereen veel van elkaar heeft kunnen leren. Vanuit CROW Levende Stad een dankwoord aan de gemeente Rheden en alle deelnemers. We hopen dat iedereen een leerzame middag heeft gehad.

Delen via