Thema Aan- en afmeerconstructies
Thema Assetmanagement
Redactie
René Klaassen, Houtonderzoeker bij SHR, is verantwoordelijk voor het werk van SHR op het gebied van houtaantasting, gedrag van hout in de toepassing en milieuberekening van houten producten. SHR ontwikkelt kennis op dit terrein, draagt deze kennis uit middels publicaties en cursussen, ondersteunt het werkveld in productontwikkeling, doen inspecties en ondersteunen onderzoek voor inspecties van derden. Voor het Inspectiehandboek Hout heeft Klaassen de stukken over hout geschreven. In dit artikel vertelt hij over zijn bijdrage en ervaring op het gebied van hout binnen de branche.
Klaassen heeft gemerkt dat er een groot gebrek aan houtkennis in de branche is. Daarom wilt hij, daar waar hij kan, zijn kennis inbrengen om op die manier het werk en het inspecteren van hout en houtproducten te verbeteren. “Hout is een toegankelijk materiaal, je kunt het in elke bouwmarkt kopen en is makkelijk te verwerken. Iedereen heeft wel een schaaf of zaag in de schuur liggen! Toch voelen velen zich ten onterechte al snel een houtexpert, met als gevolg dat de kwaliteit van producten of inspecties ondermaats blijven. Dit geeft hout vaak geheel onterecht een slecht imago. Er zijn meer dan 500 houtsoorten die in verschillende kwaliteiten op de markt worden gebracht. Juist daarom is veel expertise nodig om hout als duurzaam bouwmateriaal te laten functioneren”, legt Klaassen uit. Hij vindt dat juist bij houtproducten het geven van goede achtergrondinformatie belangrijk is, zodat mensen zelf kunnen inschatten wat zij zelf kunnen doen en waar zij hulp van experts moeten inschakelen.
Ideeën en kaders
Wat betreft (hout in) kunstwerken zijn de publicaties van belang voor de beleidsmakers, de architecten en ontwerpers, de beheerders, de producenten en de ingenieursbureaus, geeft Klaassen aan. “Enerzijds kunnen zij ideeën opdoen over hoe de hernieuwbare grondstof hout ingezet kan worden, wat de (on)mogelijkheden zijn en met welke levensverwachting rekening gehouden kan worden. Anderzijds geeft het kaders voor aanbesteding, productie en inspectie voor onderhoud of vervanging”, licht Klaassen toe.
Cursussen voor het werkveld
Voor het onderwijs moet het kader breder zijn dan alleen de publicaties. “Goed onderwijs over het gebruik van hout kan de toepassing en de duurzaamheid ervan stimuleren en is daarom zeker zinvol. Wat betreft hout hebben we in Nederland niet zoveel, hout is altijd een bijvak. Voor een stimulans van dit soort onderwijs in Nederland moeten de publicaties gepaard gaan met cursussen voor het werkveld”, legt Klaassen uit.
Verademing
Klaassen vindt het goed dat hij een bijdrage aan de verbetering van de houtkennis in een bepaald werkveld heeft kunnen leveren door te werken aan het Inspectiehandboek Hout. Toch is de totstandkoming van deze publicatie niet zonder problemen verlopen: “Dit heeft onder andere te maken met overgang van SBRCURnet naar CROW. Wel vind ik dat juist CROW een compliment moet verdienen, omdat zij in staat zijn gebleken het proces weer op gang te brengen en tot een goed einde te brengen. Voor mij, als één van de schrijvers van dit handboek, was de communicatie met CROW een verademing na de eerdere periode waarin de communicatie slecht en onaangenaam was”, aldus Klaassen.
De publicaties Inspectie van CROW-CUR voor de GWW-sector bestaan uit deze reeks:
- CROW-CUR Aanbeveling 117:2020 – Inspectie en Advies Civiele Kunstwerken (vervangt CUR-Aanbeveling 117 uit 2015)
- CROW-CUR Handboek Inspectie Hout
- CROW-CUR Handboek Inspectie Elektrotechnische en Werktuigbouwkundige Installaties (E&WI)
- CROW-CUR handboek Inspectie Staal
- CROW-CUR handboek Inspectie Beton
- CROW-CUR handboek Inspectie Metselwerk
- CROW-CUR handboek Inspectie Voegovergangen
- CROW-CUR handboek Inspectie Opleggingen
- CROW-CUR handboek Binnenstedelijke Kademuren
Lees ook de andere interviews in deze reeks over de vernieuwing van CROW-CUR Aanbeveling 117: 2020 en de nieuwe handboeken Inspectie Hout en Inspectie Elektrotechnische en Werktuigbouwkundige Installaties (E&WI):
Delen via