Sla navigatie over
afbeelding

Op weg naar dé datastandaard voor beheer openbare verlichting

13 december 2021

Thema Datagedreven assetmanagement

Redactie

Veel gemeenten worstelen om hun data goed op orde te krijgen. Het laatste wat je daarbij kan gebruiken is informatieverlies bij het uitwisselen van data.

Door een standaard te ontwikkelen voor deze data kan deze uitwisseling veel efficiënter plaatsvinden zónder informatieverlies. Precies met dit doel wordt het GegevensWoordenboek Stedelijk Licht (GWSL) ontwikkeld.
 

Informatieverlies voorkomen

Het GWSL is bedoeld om, naar voorbeeld van het GegevensWoordenboek Stedelijk Water (GWSW) van RIONED, een standaard te maken voor het uitwisselen van gegevens voor openbare verlichting met onder andere leveranciers en aannemers. Want werken met een standaard heeft enorme efficiencyvoordelen in de datauitwisseling en voorkomt de bekende en gevreesde vertaalfouten die vaak tevoorschijn komen bij uitwisselen tussen beheer- en besturingssystemen.
 

Hoe zit het gegevenswoordenboek in elkaar?

Het GWSL wordt opgebouwd in drie lagen. In laag 1 worden de Asset data gedefinieerd. Denk daarbij aan de statische areaalgegevens van alle fysieke openbare verlichtingsobjecten (OVL-objecten). In laag 2 gebeurt deze definiëring voor de toestandsgegevens, waarbij conditiemetingen, inspectiegegevens en beheermaatregelen aan bod komen. In de derde, en laatste laag wordt dit gedaan voor de meet-, stuur- en eventdata (oftewel, de besturingsgegevens).

 

Waar staan we nu?

De uitwerking van de eerste laag over de statische OVL-objectgegevens is inmiddels af. Deze is tot stand gekomen onder begeleiding van een werkgroep met inhoudelijke professionals. Dit deel wordt begin 2022 gepubliceerd. Het zal te vinden zijn als vakdiscipline Verlichting binnen het IMBOR. IMBOR 2022 wordt in de vorm van een Access database en als LinkedData gedistribueerd. Dit geldt zodoende ook voor GWSL laag 1.
 
De consultatieversie van IMBOR 2022 die sinds 2 november ter visie ligt bevat nog een conceptversie van GWSL laag 1. Het is de bedoeling dat het GWSL vanaf 2022 in eigendom en beheer komt bij CROW.
Daarnaast is er nu een begin gemaakt met het invullen van de tweede laag dat de toestand van een OVL-object beschrijft. In deze laag wordt bijvoorbeeld de staat van onderhoud van een armatuur of paal beschreven.
 
Met laag 3 is nog niet gestart. Een eerste belangrijke stap die in 2022 gezet moet worden is het semantisch modelleren van laag 2 en 3 en het opstellen van een ontologie. Hiermee worden niet alleen de relaties vastgelegd tussen objecten, toestanden en maatregelen, maar ook hoe objecten onderling samenhangen (bijvoorbeeld de keten OVLkast-kabel-paal-armatuur-lichtbron).
 

Toepassing GWSL

Er is dus nog een weg te gaan voordat het GWSL alle data voor het assetmanagement van openbare verlichting volledig heeft gestandaardiseerd. De gemeente Roosendaal heeft al wel een aanbesteding voor het OVL-beheer  in 2022 gedaan waarbij GWSL laag 1 is voorgeschreven voor het gehele areaal, en gemeenten Eindhoven en Den Haag gaan pilots uitvoeren waarin het GWSL laag 1 wordt voor het OVL-beheer in bepaalde gebieden wordt voorgeschreven. Ook gemeente Breda gaat de toepassingsmogelijkheden verkennen.
 

Meer weten over de GWSL?

Op 2 december hebben Harro Verhoeven van CROW en Ruben van Bochove, voorzitter van de werkgroep objectgegevens OVL, tijdens het IGOV Kenniscafé Openbare Verlichting van OVL NL een presentatie gegeven over de voordelen en mogelijkheden die het GWSL kan bieden. Kijk deze presentatie terug op YouTube. Het doel is vooral om de OVL-beheerders en marktpartijen warm te maken voor de kansen die het GWSL kan bieden om data beter op orde te krijgen, flexibeler te worden in het gebruik van applicaties en beheerpakketten, en OVL-data beter te ontsluiten. Zodat iedereen zich langzaamaan kan gaan voorbereiden op deze transitie in het databeheer voor openbare verlichting.
 

Geïnteresseerd?

Wil je meer weten, op de hoogte blijven, of je aansluiten bij dit project? Dat kan.
Als je ook mee wil experimenteren met de eerste laag van de GWSL laag 1, laat het ons weten zodat de koplopers hun ervaringen kunnen uitwisselen. Stuur daarvoor een mail naar harro.verhoeven@crow.nl.
 
Wil je ook in 2022 graag de op de hoogte blijven van het GWSL en IMBOR? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsbrief CROW Levende Stad en iAMPro’ te vinden op de website van IMBOR .

Delen via