Thema Assetmanagement
Redactie
Het ontwerpen en realiseren van in de grond gevormde funderingspalen is een complex proces. Om de kans op schade te minimaliseren heeft de IGGF-werkgroep de CROW-CUR Richtlijn 3:2023 opgesteld.
Doel van de richtlijn
Veel schades en onvolkomenheden aan in de grond gevormde funderingspalen zijn te beperken of zelfs te voorkomen. Daarom is het noodzakelijk dat het proces voor een goed presenterende paalfundering aan minimale voorwaarden voldoet. Deze richtlijn beschrijft de verschillende stappen in dit proces en geeft de verantwoordelijke partijen handvatten om in elke fase de juiste beheersmaatregelen te treffen. Op die manier kunnen de risico’s tot een minimum worden beperkt.
Zes geotechnisch risicomanagement stappen in opeenvolgende rollen en fasen
Antwoord op de meeste vragen
Om de lezer bij het gebruik van deze richtlijn te ondersteunen zijn er enkele beslisbomen opgesteld en opgenomen in de CROW Kennisbank. Met deze beslisbomen kan de gebruiker eenvoudig en snel de juiste antwoorden vinden op veel voorkomende vragen. De werkgroep heeft hierbij gekozen voor twee ‘routes’. Allereerst de route vanaf de initiatieffase via de keuze voor een paalsysteem naar de uitvoering. Hierbij ligt de focus in elke fase op het nemen van de juiste beheersmaatregelen. De tweede ‘route’ begint in de uitvoeringsfase, op het moment dat er schade is waargenomen en deze leidt tot mogelijke oorzaken en bijbehorende (beheers)maatregelen.
Samenwerking met vele partijen
Om schades aan in de grond gevormde funderingspalen te voorkomen en de risicofactoren beter beheersbaar te maken stelde SBRCURnet in 2018 een werkgroep in met een brede vertegenwoordiging van de betrokken partijen. Deze werkgroep is in 2019 door CROW overgenomen.
De werkgroep is een samenwerking van Bouw- en Managementservice Nederland, Gemeente Breda, Geobest, Brem Funderingsexpertise, Terracon Funderingstechniek, CRUX Engineering, Voorbij Funderingstechniek, Mebin, NVAF, BAM Infra, Gebr. van 't Hek, Gemeente Schiedam, Heijmans, Deltares, RoyalHaskoningDHV Nederland, Fugro NL Land BV, Dyckerhoff Basal Betonmortel - Regio West, Rijkswaterstaat, IFCO Funderingsexpertise, Funderingstechnieken Verstraeten, Ballast Nedam Infra Midden Zuid, Bauer Funderingstechniek, Verhoef Funderingstechnieken, Franki Grondtechnieken, Betonhuis, Mebin, Gemeente Utrecht, Vroom Funderingstechnieken en CROW.
Enkele van deze partijen zitten ook in andere lopende werkgroepen voor de herziening van het handboek CROW-CUR 166 Damwandconstructies en het handboek CROW-CUR C1014 (deel A) en C1015 (deel B) Funderingen.
Voor wie
De richtlijn is bedoeld voor alle in het bouwproces betrokken partijen, vanaf de initiatief- en ontwerpfase tot de oplevering van de paalfunderingswerken. Zoals opdrachtgevers, constructeurs, geotechnisch adviseurs, bouwbedrijven, de leveranciers en funderingsbedrijven. In de wetenschap dat het ontwerpen en realiseren van in de grond gevormde funderingspalen een vakgebied is dat zich zal blijven ontwikkelen, staat CROW open voor ervaringen met deze richtlijn en met de beslisbomen. De feedback wordt jaarlijks door de begeleidingscommissie beoordeeld en indien relevant verwerkt.
Wil je meer informatie over de richtlijn en hoe je deze kunt inzetten? Bekijk de CROW-CUR Richtlijn 3:2023 hier. Heb je vragen? Neem contact op met onze helpdesk.
Delen via