Sla navigatie over

De bijdrage van kennis aan een toekomstbestendig Nederland  

17 juli 2023

Thema Kwaliteit fysieke leefomgeving

Redactie

Door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid te toetsen en toe te passen in de kennisproducten en -diensten van CROW, kunnen alle partijen uit de GWW-, infrastructurele en mobiliteitssector verduurzaming direct toepassen. Niet alleen bij het ontwerp en beheer van de openbare ruimte, ook zorgen we zo voor een slimme én duurzame aanpak van mobiliteitsvraagstukken. Daar ligt ook de kracht van onze kennis: die ligt in de vorm van richtlijnen en publicaties letterlijk en figuurlijk op het bureau van duizenden professionals.  

Het doel is dat we uiteindelijk allemaal kunnen genieten van een fijne fysieke leefomgeving waarin we ons op een veilige en prettige manier kunnen verplaatsen. Met onze kennis kunnen de professionals verder bouwen aan een toekomstbestendige fysieke leefomgeving.

In onze nieuwste animatie vertellen we meer over de verduurzaming van onze kennis: 

{^youtubevideo|(width)640|(height)385|(rel)True|(autoplay)False|(fs)True|(url)https://www.youtube.com/embed/Vwr4vnRI5q0^}

Verduurzaming van onze kennis 

De verduurzaming van onze kennis heeft bij CROW de komende jaren een hoge prioriteit. Dat betekent dat we proactief de mogelijkheden onderzoeken: welke ontwikkelingen hebben er wel of juist niet invloed op de kennisproducten en -diensten. Want er gebeurt ontzettend veel in de sector: van verduurzaming van materialen en werkwijze tot en met het bijschaven van beleids- en onderhoudsplannen. Via werkgroepen houden we bij wat deze ontwikkelingen zijn en samen bepalen we wat het beste past in de kennisproducten en diensten.  

Twee concrete verduurzamingsprojecten zijn de verduurzaming van het Provinciaal Contractenbuffet en de RAW-systematiek. Ook staan we regelmatig aan de basis van innovatieve en duurzame kennisontwikkeling, bijvoorbeeld de nieuwe tool Aantoonbaar Duurzaam Asfalt en het Webbased Ambitieweb.  

Verduurzaming: Provinciaal Contractenbuffet 

Eén van de verduurzamingsprojecten is verduurzaming van het Provinciaal Contractenbuffet (PCB). We verzamelen de kennis en inzichten uit de praktijk via verschillende kennisteams waar professionals uit de sector zich bij hebben aangesloten. Zo worden bijvoorbeeld op basis van de bevindingen van organisaties die al duurzamer inkopen hernieuwde UAV-GC contracteisen in het PCB opgenomen. Deze stap draagt bij aan de duurzaamheidstransitie in de GWW-sector, omdat duurzaamheid is geïntegreerd in de contracten die worden opgesteld volgens het PCB. Hier vertellen we meer over in onze blogreeks ‘Verduurzaming PCB’

Verduurzaming: RAW  

De RAW-systematiek kan een belangrijke rol spelen in de transitie naar het klimaatneutraal en circulair aanleggen én onderhouden van infrastructurele werken in 2030. In verschillende hoofdstukken van de RAW is de verduurzaming al verwerkt en vele volgen nog. De RAW verduurzamen we in vier stappen:  

  1. Bundelen, trechteren en vastleggen van bewezen, duurzame oplossingen 
  2. Een duurzame basis als springplank voor verdere ontwikkelingen  
  3. 10.000 (steeds) duurzame(re) contracten  
  4. Het einde van duurzaamheid – de nieuwe basis voor aanleg en onderhoud van infrastructuur 

We organiseren regelmatig expertmeetings en andere bijeenkomsten waarbij we inzichten bij professionals ophalen en ook met ze delen. Lees alle informatie over de verduurzaming van de RAW, inclusief een complete position paper waarin we elke stap uitgebreid toelichten.  

Toekomstbestendige kennis: vooruitblik 

De komende tijd delen we wat we doen, waar we tegenaan lopen én wat we samen met de sector bereiken op het gebied van duurzaamheid. Deze zomer nog publiceert het rijksprogramma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) een aanbestedingsleidraad. Met deze leidraad kunnen overheden op realistische wijze de transitie naar schone en emissieloze bouwmachines stimuleren. Zo bevat deze leidraad concrete teksten voor contracteisen die één op één aansluiten bij de ingroeipaden die in de landelijke Routekaart SEB zijn opgenomen. Ook geeft de leidraad een aantal gunningcriteria die gebruikt kunnen worden in koploperprojecten. In het programma SEB werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen om de doelen voor zowel natuur, klimaat en gezondheid als woningbouw, infrastructuur en energietransitie te bereiken. 

Programmamanager Duurzaamheid 

Programmamanager Duurzaamheid, Joost Fijneman, is vanuit CROW betrokken bij vele verduurzamingsinitiatieven in de organisatie. Vanuit publicaties en richtlijnen en vanuit verschillende programma’s, zoals Duurzaam GWW 2030, het programma Klimaatneutrale en Circulaire Infra (KCI) en het programma SEB. Joost kijkt alvast vooruit op de mooie en toekomstbestendige kennis die we opleveren met en voor de sector: “Door de ervaringen van duurzame koplopers snel en gestructureerd te vertalen naar breed toepasbare standaarden en werkwijzen, schalen we innovatieve oplossingen op naar ‘business as usual’. Zo nemen we alle partijen mee in de transitie en geven we koplopers de ruimte om volgende stappen te zetten”.  

Delen via