Hoe wordt het Provinciaal Contracten Buffet gebruikt?

12-10-2020

Hoe wordt het PCB gebruikt? Die vraag stond centraal bij de enquête die we in juni jl. afnamen bij (potentiële) gebruikers van het PCB. Ongeveer 80 personen vulden de enquête in. De resultaten delen we graag met je in dit artikel.

Grote steun voor meer uniformiteit in geïntegreerde contracten

Een van de pijlers van het PCB is het nastreven van uniforme contracten. Door middel van herkenbare contracten kan er tijd- en geld worden bespaard in de tenderfase. Daarnaast zorgt het voor een afname van faalkosten. 84% van de respondenten beoordeelt het bevorderen van uniformiteit in geïntegreerde contracten als (zeer) belangrijk.

Eisensets en voorbeelddocumenten

Het Provinciaal Contracten Buffet is opgebouwd uit eisensets en voorbeelddocumenten. Deze documenten zijn in samenspraak met meerdere provincies opgesteld door middel van projectteams met inhoudelijke vakspecialisten. Ruim 20% van de ondervraagden geeft aan niet bekend te zijn met deze documenten. De enquête is afgenomen voor de lancering van onze nieuwe website. Sinds juli kun je de eisensets- en voorbeelddocumenten downloaden vanaf de PCB-website. We hopen dat met de lancering van onze nieuwe website meer mensen bekend raken met deze documenten.

Doorontwikkeling PCB

We hebben respondenten daarnaast gevraagd of zij willen bijdragen aan de doorontwikkeling van het PCB. We zijn blij om te zien dat 32% een bijdrage wil leveren en 29% van de respondenten dit al doet. Redenen om een bijdrage te leveren aan het PCB:

  • ..streven naar uniformiteit is streven naar foutenreductie is hogere kwaliteit tegen lagere prijs met minder moeite;
  • ..PCB is een mooie manier om standaardisatie door te kunnen voeren en kennis uit te wisselen tussen verschillende provincies;
  • ..kennis inbrengen van overheden en adviesbureaus. 

Dit was een korte greep uit de verschillende antwoorden die wij hebben gekregen naar aanleiding van de vragenlijst. Het volledige verslag lezen?

Download het verslag

Heb je een goed idee en wil je ook bijdragen aan het Provinciaal Contracten Buffet? Neem dan contact op met Lotte Bekendam (lotte.bekendam@crow.nl).

Over het PCB

Het Provinciaal Contractenbuffet (PCB) is een initiatief van het Vakberaad Beheer en Bouw. De 12 provincies vormen het Vakberaad. Zij zien kansen om op het gebied van geïntegreerd contracteren van elkaar te leren en ervaringen met elkaar te delen. Het Vakberaad heeft CROW gevraagd om dit initiatief te ondersteunen.

Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven