Thema Asfaltverhardingen
Na de tervisielegging in juni dit jaar publiceert CROW nu de Richtlijn Warm Mix Asfalt (WMA). Deze richtlijn biedt de gehele asfaltsector duidelijke kaders voor de productie en verwerking van WMA, waarmee de milieu-impact van asfaltwegen aanzienlijk wordt verkleind.
Daarom is de Vakgroep Bitumineuze Werken van Bouwend Nederland, met steun van Rijkswaterstaat, het initiatief gestart om de marktacceptatie van wegenbouw-asfaltmengsels geproduceerd bij temperaturen van maximaal 140 °C, zogeheten Warm Mix Asfalt (WMA), te vergroten. Doel hiervan is om toepassing te stimuleren in het kader van de transitie naar Warm Mix Asfalt.
Transitie naar Warm Mix Asfalt
WMA wordt geproduceerd bij temperaturen van maximaal 140°C, wat zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en een lager energieverbruik. De publicatie van de richtlijn maakt het mogelijk voor asfaltproducenten en aannemers om deze nieuwe standaard op een uniforme en betrouwbare manier toe te passen. Hot Mix Asfalt blijft voorlopig nog beschikbaar.
Voor asfaltproducenten en -opdrachtgevers
De richtlijn beschrijft vier technieken voor het produceren van asfalt op lagere temperaturen. Het document biedt zowel technische handvatten voor asfaltproducenten als duidelijke richtlijnen voor opdrachtgevers om WMA correct uit te vragen. Hierdoor kan WMA worden toegepast zonder concessies te doen aan de kwaliteit en duurzaamheid van asfaltverhardingen.
Programma Acceptatievakken
Om de overgang naar WMA soepel te laten verlopen, beschrijft de richtlijn ook een acceptatieproces. Asfaltproducenten moeten via zogeheten ‘acceptatievakken’ aantonen dat ze in staat zijn om WMA conform de nieuwe richtlijnen te produceren en te verwerken. Producenten die succesvol een acceptatievak afronden, worden opgenomen in een officiële lijst van geaccepteerde leveranciers. Dit vergemakkelijkt voor opdrachtgevers het uitvragen van betrouwbare WMA-producten voor hun projecten.
Verkrijgbaarheid Richtlijn WMA
We bieden de richtlijn Warm Mix Asfalt op verschillende manieren aan:
Meer informatie
Delen via